Már jó ideje tervben volt, hogy sütök kakaós csigát. Egyszer meg is próbálkoztam vele, de az annyira rosszul sikerült, hogy még a kísérletezésről is mélyen hallgattam, nemhogy az eredményről.
De ma… vagyis tegnap úgy döntöttem, hogy megér még egy próbát. Semmi kedvvel kezdtem neki, és leginkább az motivált, hogy éhes voltam, mert egész nap egy gránátalmán éltem. Éljen az egész napos egyetemistáskodás. És éljen az, hogy úgy tűnik kezdek “kigyógyulni” az orális fixáltságból, tehát a mindennapi stresszt, az extrémebb eseményekről nem is beszélve, már nem cukorkómában fetrengve igyekszem átvészelni, hanem csak úgy… mint kéne. Fagyi nélkül. Csoki nélkül. Keksztekercs nélkül.
A kakaós csigára visszatérve, a franc se gondolta, hogy ilyen finom lesz: melegen isteni, szinte kelt tészta feelingje van, a töltelék szétolvad a szádban, és egyáltalán nem fullasztó a kakaópor. Nincs is rosszabb annál a kakaós csigánál, ami minden második falatja után egy afrikai falu éves vízfogyasztását két perc alatt magadba döntöd, hogy lepucold a kakaóport a nyelőcsöved faláról.
És ha valamit kérhetek: ne csak a közepét edd ki. Fáj neki, ha a szélét a tányéron hagyod kiszáradni, és aztán a szemétbe dobod. Ne bántsd a kakaós csigát! Nem ezt érdemli.
Kakaós csiga (liszt-, cukor- és tejmentes)
4 ek. tápiókakeményítő
4 ek. gesztenyeliszt
4 ek. törökmogyoró-liszt
4 ek. lenmagliszt
4 nagy evőkanál olvasztott kókuszzsír
4 tojás
2 nagy banán (hámozva kb. 10 deka)
2-3 ek. eritrit
1 kk. szódabikarbóna
néhány csepp citromlé
töltelék:
4 ek. kókuszzsír
4 ek. kakaópor
4 ek. eritrit
2 evőkanál házi lekvár (szilva, ribizli, szeder, meggy)
A kókuszzsírt folyóssá olvasztjuk. A banánt egy villával alaposan összetörjük. A banánra azért van szükség, mert így tovább marad friss a kész süti. A liszteket egy tálban összekeverjük. Figyeljünk oda, hogy ne legyenek csomósak, mert az elég kellemetlen tud lenni. Összekeverjük a hozzávalókat, majd vékonyra kinyújtjuk a tésztát.
A töltelékhez a kókuszzsírt felolvasztjuk. A kakaóval és az eritrittel kikeverjük, majd a végén a lekvárral tesszük igazán különlegessé.
A kinyújtott tésztára simítjuk a krémet, majd óvatosan feltekerjük, és ujjnyi vastag szeleteket vágunk. A szeleteket kipofásítjuk, hogy minél inkább kakaós csigára emlékeztessen, majd 20-25 percre bevágjuk a 150 fokos sütőbe. (Olyan 15-18 percnél érdemes egy tűpróbát tartani.)
További szösszenetekért, gyere a facebookra.