Süteményeskert

Klasszikus és elegáns – habos mákos

Ó, hab! Ó, mák!

Ha a tavalyi évben sütöttem jó süteményt – márpedig sütöttem, ezt több tanú is állíthatja -, az abszolút leges-legje a habos mákos volt, amely bejgli helyett készült karácsonykor. Egyébként sem rajongok a hagyományos karácsonyi süteményekért, időm sem volt kikísérletezni a feltekerés-biztos, törés- és repedésálló „mindenmentes” bejglitésztát, viszont mák nélkül nincs karácsony, így esett a választásom erre a klasszikus finomságra. Leheletnyi, éppen, hogy csak tészta, szaftos, citromos máktöltelék és a tetején a lényeg: a tökéletes, kemény, hófehér habkorona, amely úgy olvad szét a szájban, mintha bárányfelhőbe harapnál. Csodaszép, csodafinom, és bárkit le lehet venni a lábáról ezzel az édességgel.

P1160606

Ha a fenti szösszenet nem győzött volna meg, hogy kipróbáld, elárulom, hogy még egészséges is. A tojásfehérje szuper fehérjeforrás, a máknak pedig számos jótékony hatása van. Hasznos fegyver lehet a csontritkulás ellen, görcsoldó, nyugtató, vérnyomáscsökkentő, valamint segít oldani a bél falára rakódott salakanyagokat. Ezek után nem kérdés, hogy megsütöd, ugye? 🙂

 

Habos mákos (liszt-, cukor- és tejmentes)

Hozzávalók kb. 12 szeletre

A tésztához:

20 dkg kókuszliszt

12 dkg vaj/kókuszzsír

6 dkg eritrit

1 tojássárgája

fél citrom reszelt héja

A töltelékhez

25 dkg darált mák

2 ek. eritrit

fél citrom leve és héja

1 dl kókusztej

1 csipet só

A habhoz:

6 tojásfehérje

5 ek. eritrit

 

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tészta hozzávalóit lehetőleg minél gyorsabban összegyúrjuk, majd két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk. Nagyjából 10 perc alatt megsül.

Eközben a mákot a kókusztejjel, az eritrittel és a citrommal összefőzzük

A tésztára simítjuk a mákot, majd visszatoljuk a sütőbe.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk az eritrittel és a sóval, majd a félig kész sütire halmozzuk. 5 percig 200 fokon sütjük, további 15-20 percig 160 fokon.

P1160595

A végeredmény magáért beszél, és azt hiszem, kevésbé szakavatottaknak fel sem tűnik, hogy ez nem az eredeti recept szerint készült.

További kulisszatitkokért, kövess a facebookon.

Címkék: , ,

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. PálfiBarbi says:

    Kicsiben. Nincs akkora egy szelet, mint a cukrászdai.

  2. Judit Neuwirth says:

    Szia! Ez mekkora tepsiben készült? Nagy gáztepsiben vagy kisebben?


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!