Süteményeskert

Mindenmentes fagyik – 2. felvonás

Melyik a kedvenc fagylaltotok?

Az enyém a citrom. Még gyerekkoromban élt a szomszédutcában egy néni, aki egy kis fagyizót üzemeltetett. Odajárt a környék apraja-nagyja, és én már 7 évesen is voltam olyan elvetemült, hogy 2 gombóc citromfagyit kérjek. Azóta ha új helyet próbálok ki (nem mintha mostanában erre lenne példa), akkor a citromot kóstolom meg először, mert ha azt jól készítik, akkor valószínűleg a többi is jó lehet. Mert a citromfagyit el lehet szúrni. Például azzal, ha édes. Vagy ha jégdarabkák vannak benne. Vagy ha érződik rajta, hogy a sárga gyümölccsel még csak egy pacsi erejéig sem találkozott. Szóval adva van a citromfagyival szemben felállított magas mércém, a dögmeleg, meg a vizsgaidőszak, amit túl kell élni valahogy, és én elhatároztam, hogy elkészítem a saját mindenmentes, garantáltan gyümölcsből készülő citromfagyimat. Jelentem: az akadályt sikeresen vettem, és olyan hűsítő finomságot sikerült rittyentenem, hogy ezek után mindig lesz a fagyóban egy dobozzal.

Fügés citromfagyi

(két személyre vagy egy citromfagyi-bolondnak)

1 dl kókusztejszín

4-5 citrom leve a rostokkal együtt

5 dkg beáztatott aszalt füge

A citrom levét kifacsarjuk, a rostokkal együtt a kókusztejhez adjuk. A héját NE reszeljük le, mert annyi növényvédőszer, éréskésleltető meg a jó ég tudja, miféle vegyszer van rajta, hogy tök felesleges ezzel mérgeznünk magunkat. Persze, ha magadnak termeled vagy biot veszel, akkor nyugodtan, de a belseje is bőven elég. A fügét negyedórára beáztatjuk, hogy puhább legyek. Aprítógépben a citromleves kókusztejet a fügével összeturmixoljuk, és a fagyasztóban 1-2 óra alatt tökéletes állagúra fagy. Néha persze kevergessük meg. 😉

citrom

De nem csak citromfagyi készült, hanem egy olyan fajta is, amivel először Trapaniban találkoztam, és elsőre meggyőzött. Nagyon szeretem a diót, ahogy a fügét is, így nem volt kérdés, hogy megpróbálok valami hasonlót készíteni. Elég tömény lett az én változatom, de legalább senki sem foghatja rám, hogy sajnáltam belőle az alapanyagot, mert az van benne rendesen.

 

Fügés diófagyi

1 dl kókusztej

1 dl víz

10 dkg dió

10 dkg beáztatott füge

Úgy, ahogy van, homogenizáljuk a hozzávalókat, és a fagyasztóból kivéve párszor megkeverjük a teljes dermedésig. Nagyon finom, ezt a változatot is, de akár füge nélkül is el tudnám képzelni egy csésze kávé tetején csücsülve, vagy akár jegeskávéként összeturmixolva. Ki is próbálom. 😉

dió

És mivel három a magyar igazság, meg különben is kaptam egy csomag fagyasztott meggyet, és mert időközben hogy, hogy nem, eltűnt a citromfagyi, és a savanyú fagyikat kedvelem én leginkább, készült egy harmadik is. Gyerekeknek nem való, mert az alkoholtartalma jelentős, de ha szeretnénk kicsit pepecselni, akkor akár az alkoholt is elpárologtathatjuk belőle.

 

Vörösboros meggyfagylalt csokoládés aszalt meggyszemekkel

0,5 dl kókusztejszín

0,5 dl víz

1 dl vörösbor

30 dkg magozott meggy

1 marék aszalt meggy (lehetőleg cukormentes)

5 dkg kókuszzsír

2 dkg kakaópor

A kókusztejszínt a vízzel és a borral együtt feltesszük főni. Mivel az alkohol forráspontja 78 fokon található, ezért pár perces forralással gyakorlatilag az etil-alkohol elpárolog a borból és csak az aromája marad. Szóval ha nem szeretnénk elkábulni, akkor ezt a lépést érdemes megtenni. Én kihagytam. 🙂 Megvárjuk, amíg teljesen kihűl a folyadék, majd a meggyel együtt összeturmixoljuk. Szeretem, ha találok kisebb-nagyobb gyümölcsdarabokat a fagyiban, ezért ügyeltem rá, hogy ebben is maradjanak. Irány a fagyó, és ha az alkoholt nem párologtattuk el, akkor 4-5 óra fagyasztás. Eközben a kókuszzsírt megolvasztjuk (bár az enyém teljesen folyékony állapotban várt a szekrényben, és a nagykönyv szerint a kókuszsír 25 fokon olvad… itt a nyár, nincs mit tagadni) és a kakaóporral elkeverjük. Az aszalt meggyszemeket megforgatjuk benne. Vagy beledobáljuk a készülő fagyiba, vagy a tetejére pakolunk… de asszem a legjobb az lesz, ha mindenhova kerül egy kicsi. 🙂

meggy

További szösszenetekért, gyere a facebookra.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!