Süteményeskert

Mákom-bákom

A mákkal hogy állsz? Remélem jól, mert a mai este sztárja ő lesz. A mákhoz fűződő kapcsolatom elég rapszodikus. Amikor ráfüggök, akkor egy hétig ezen élek, majd hónapokig eszembe se jut, de van egyfajta ciklikusság. Legutoljára karácsonykor volt terítéken, habos-mákos formájában, azelőtt októberben mákos gubaként került a tányéromra még Hollandiában. Nem mintha a hollandok szeretnék és ismernék a mákot, afféle fűszerként néha megjelenik egy-egy péksütemény tetején, de a mákos bejgliért nem rajongtak. Még szerencse, hogy a különböző nemzetek boltjaiban beszerezhetőek ezek a csodaszemek. 🙂 Hogy miért volt különleges az a mákos guba, majd máskor mesélem el. Mondjuk, 3 hónap volna, mikor ismét rákattanok.

De még mielőtt teljes mindenki átadná magát a melankóliának, amiért mákos guba titkáról a leplet csak soká fogom lerántani, a  jó hír az, hogy most is van süti. Méghozzá olyan, amit annyiféleképpen tudunk elkészíteni, ahányan ahányféle konyhával és kamratartalommal bírunk. Ereszd szabadjára a fantáziád, és nézd meg, mi sül ki belőle! 😉

P1170969

Mákom-bákom (cukor-, liszt- és tejmentes)

Hozzávalók:

6 tojás

20 dkg darált mák

20 dkg banán

10 dkg aszalt sárgabarack

fél tábla étcsoki

5 dkg olvasztott kókuszzsír

1 evőkanál házi cukormentes ribizlilekvár

0,5-1 dl víz

fél citrom leve

1 csipet só

és bármi más, ami az eszedbe jut

A sütőt előmelegítjük 130 fokra. A tojásokat szétválasztjuk. A banánt összepépesítjük, a tojássárgájával kikeverjük. Hozzáadjuk a mákot, az apró darabokra vágott sárgabarackot és étcsokit, a lekvárt, az olvasztott kókuszzsírt és a citromlevet hozzácsurgatjuk. Ha nagyon száraz, darabos lenne, akkor adjunk hozzá egy kis vizet, de ne legyen folyós a massza. A tojásfehérjéket 1 csipet sóval kemény habbá verjük, és óvatosan adagolva elkeverjük a mákos masszával, hogy lehetőleg nem törjön össze. Hőálló tálkákba kanalazzuk vagy annak hiányában egy sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, és 130 fokon 30-40 percig sütjük.

És voilá! Elkészült a mákom-bákom cukor, liszt és tej nélkül. 🙂

P1170965

Pont olyan antifotogén, mint aki sütötte…. Még szerencse, hogy nem ezért kell szeretni. 😀

További szösszenetekért, gyere a facebookra.

Klasszikus és elegáns – habos mákos

Ó, hab! Ó, mák!

Ha a tavalyi évben sütöttem jó süteményt – márpedig sütöttem, ezt több tanú is állíthatja -, az abszolút leges-legje a habos mákos volt, amely bejgli helyett készült karácsonykor. Egyébként sem rajongok a hagyományos karácsonyi süteményekért, időm sem volt kikísérletezni a feltekerés-biztos, törés- és repedésálló „mindenmentes” bejglitésztát, viszont mák nélkül nincs karácsony, így esett a választásom erre a klasszikus finomságra. Leheletnyi, éppen, hogy csak tészta, szaftos, citromos máktöltelék és a tetején a lényeg: a tökéletes, kemény, hófehér habkorona, amely úgy olvad szét a szájban, mintha bárányfelhőbe harapnál. Csodaszép, csodafinom, és bárkit le lehet venni a lábáról ezzel az édességgel.

P1160606

Ha a fenti szösszenet nem győzött volna meg, hogy kipróbáld, elárulom, hogy még egészséges is. A tojásfehérje szuper fehérjeforrás, a máknak pedig számos jótékony hatása van. Hasznos fegyver lehet a csontritkulás ellen, görcsoldó, nyugtató, vérnyomáscsökkentő, valamint segít oldani a bél falára rakódott salakanyagokat. Ezek után nem kérdés, hogy megsütöd, ugye? 🙂

 

Habos mákos (liszt-, cukor- és tejmentes)

Hozzávalók kb. 12 szeletre

A tésztához:

20 dkg kókuszliszt

12 dkg vaj/kókuszzsír

6 dkg eritrit

1 tojássárgája

fél citrom reszelt héja

A töltelékhez

25 dkg darált mák

2 ek. eritrit

fél citrom leve és héja

1 dl kókusztej

1 csipet só

A habhoz:

6 tojásfehérje

5 ek. eritrit

 

A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tészta hozzávalóit lehetőleg minél gyorsabban összegyúrjuk, majd két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk. Nagyjából 10 perc alatt megsül.

Eközben a mákot a kókusztejjel, az eritrittel és a citrommal összefőzzük

A tésztára simítjuk a mákot, majd visszatoljuk a sütőbe.

A tojásfehérjéből kemény habot verünk az eritrittel és a sóval, majd a félig kész sütire halmozzuk. 5 percig 200 fokon sütjük, további 15-20 percig 160 fokon.

P1160595

A végeredmény magáért beszél, és azt hiszem, kevésbé szakavatottaknak fel sem tűnik, hogy ez nem az eredeti recept szerint készült.

További kulisszatitkokért, kövess a facebookon.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!