Almás pite. Két szó, és mégis mennyi illat, mennyi íz, mennyi emlék!
Most csukd be a szemed, és képzeld el, hogy ott állsz nagymamád konyhájában, illatozik az aranyszínű almás pite, a tetején ott csillog a porcukor. Már az illatától teljesen izgalomba jössz, és alig várod, hogy ebéd után kaphass belőle egy szeletet.
Megvan az érzés? Megrohamoztak az emlékek?
Akkor most megmutatom, hogy készítheted el ennek az isteni süteménynek az egészségesebb változatát.
Békebeli almás pite (glutén-, cukor- és tejmentes)
kb. 16 szelethez
A tésztához:
10 ek. mandulaliszt
6 ek. kókuszliszt
3-4 ek. eritrit
negyed citrom leve
2 ek. kókuszzsír
3 tojássárgája
1 csipet só
Töltelék:
1-1,5 kg alma
1 marék mazsola
fűszerek ízlés szerint: fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, kardamom
+ 1 tojássárgája
A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
Az almákat meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Fűszerezzük, ízlés szerint édesíthetjük is, de szerintem elég édes ez így is. Kinyomkodjuk a levét, és kis lángon addig pároljuk, amíg az összes leve el nem főtt.
A tésztához a hozzávalókat egy tálban gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kb. 20 percre a hűtőbe tesszük.
Kétfelé osztjuk a tésztát, és kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Az első lapot elősütjük, kb. 15 perc alatt.
A sütőből kivéve ráborítjuk a mazsolás almát, majd a másik adag tésztát is kinyújtjuk, és ráegyengetjeük a töltelékre. Egy villával megszurkáljuk, a tojássárgájával megkenjük, és 150 fokon 1 órán keresztül sütjük.
Tetszett ez a bejegyzés? Gyere velem a facebookra is!
Ja, és nem sütöttem elő az alsó tésztát, más receptnél sem szoktam. Nem volt vele gond.
Nagyon finom lett! A tésztával meggyűlt a bajom. Kezdtem ott, hogy csak féladagot csináltam, mert pici tepsibe akartam elsőre kipróbálni. Amikor nyújtani akartam, kiderült, hogy ez csak egy rétegre lesz elég, de nem volt kedvem újabbat begyúrni. Így a süti tetejére kis mandulaliszt és szeletelt mandula került. 🙂 A nyújtás nekem sem ment, így csak nagyjából kinyújtottam, aztán darabokban átment a tepsibe, és ott összetapicskoltam őket. Isteni a tésztája, nem gondoltam, hogy ilyen szép lesz és senki meg sem mondaná, hogy nem hagyományos lisztből van, maximum azért mert ez finomabb a mandula miatt. 🙂
koszonom szepen a tanacsot:) biztos ki fogom meg tobszor brobalni mert isteni finom
Több dolog is okozhatta a problémát.
1. az alapanyagok minősége közti különbség
2. a tojások mérete, és főleg a sárgák közti méretkülönbség
Amit javasolni tudok, hogy ha nem akar összeállni a tészta, akkor ha van otthon, tegyél bele egy kis kókusztejszínt (cocomas), vagy egy extra tojást, esetleg egy kicsike kókuszzsírt, de azzal csak óvatosan, mert könnyen sütés közben törékennyé válik a tészta.
meg szeretnem kerdezni mit csinaltam roszul hogy nagyon morzsolodot a teszta sodorni nem tudtam…koszi