Süteményeskert

Békebeli almás pite (glutén-, tej- és cukormentes)

Almás pite. Két szó, és mégis mennyi illat, mennyi íz, mennyi emlék!

Most csukd be a szemed, és képzeld el, hogy ott állsz nagymamád konyhájában, illatozik az aranyszínű almás pite, a tetején ott csillog a porcukor. Már az illatától teljesen izgalomba jössz, és alig várod, hogy ebéd után kaphass belőle egy szeletet.

Megvan az érzés? Megrohamoztak az emlékek?

Akkor most megmutatom, hogy készítheted el ennek az isteni süteménynek az egészségesebb változatát.

almás3

Békebeli almás pite (glutén-, cukor- és tejmentes)

kb. 16 szelethez

A tésztához:

10 ek. mandulaliszt

6 ek. kókuszliszt

3-4 ek. eritrit

negyed citrom leve

2 ek. kókuszzsír

3 tojássárgája

1 csipet só

Töltelék:

1-1,5 kg alma

1 marék mazsola

fűszerek ízlés szerint: fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, kardamom

+ 1 tojássárgája

 

A sütőt előmelegítjük 150 fokra.

Az almákat meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Fűszerezzük, ízlés szerint édesíthetjük is, de szerintem elég édes ez így is. Kinyomkodjuk a levét, és kis lángon addig pároljuk, amíg az összes leve el nem főtt.

A tésztához a hozzávalókat egy tálban gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kb. 20 percre a hűtőbe tesszük.

Kétfelé osztjuk a tésztát, és kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Az első lapot elősütjük, kb. 15 perc alatt.

A sütőből kivéve ráborítjuk a mazsolás almát, majd a másik adag tésztát is kinyújtjuk, és ráegyengetjeük a töltelékre. Egy villával megszurkáljuk, a tojássárgájával megkenjük, és 150 fokon 1 órán keresztül sütjük.

almás2

Tetszett ez a bejegyzés? Gyere velem a facebookra is!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Katalin Szabó says: (előzmény @Katalin Szabó)

    Ja, és nem sütöttem elő az alsó tésztát, más receptnél sem szoktam. Nem volt vele gond.

  2. Katalin Szabó says:

    Nagyon finom lett! A tésztával meggyűlt a bajom. Kezdtem ott, hogy csak féladagot csináltam, mert pici tepsibe akartam elsőre kipróbálni. Amikor nyújtani akartam, kiderült, hogy ez csak egy rétegre lesz elég, de nem volt kedvem újabbat begyúrni. Így a süti tetejére kis mandulaliszt és szeletelt mandula került. 🙂 A nyújtás nekem sem ment, így csak nagyjából kinyújtottam, aztán darabokban átment a tepsibe, és ott összetapicskoltam őket. Isteni a tésztája, nem gondoltam, hogy ilyen szép lesz és senki meg sem mondaná, hogy nem hagyományos lisztből van, maximum azért mert ez finomabb a mandula miatt. 🙂

  3. Monika Simonova says:

    koszonom szepen a tanacsot:) biztos ki fogom meg tobszor brobalni mert isteni finom

  4. Több dolog is okozhatta a problémát.
    1. az alapanyagok minősége közti különbség
    2. a tojások mérete, és főleg a sárgák közti méretkülönbség

    Amit javasolni tudok, hogy ha nem akar összeállni a tészta, akkor ha van otthon, tegyél bele egy kis kókusztejszínt (cocomas), vagy egy extra tojást, esetleg egy kicsike kókuszzsírt, de azzal csak óvatosan, mert könnyen sütés közben törékennyé válik a tészta.

  5. Monika Simonova says:

    meg szeretnem kerdezni mit csinaltam roszul hogy nagyon morzsolodot a teszta sodorni nem tudtam…koszi


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!