Ó, hab! Ó, mák!
Ha a tavalyi évben sütöttem jó süteményt – márpedig sütöttem, ezt több tanú is állíthatja -, az abszolút leges-legje a habos mákos volt, amely bejgli helyett készült karácsonykor. Egyébként sem rajongok a hagyományos karácsonyi süteményekért, időm sem volt kikísérletezni a feltekerés-biztos, törés- és repedésálló „mindenmentes” bejglitésztát, viszont mák nélkül nincs karácsony, így esett a választásom erre a klasszikus finomságra. Leheletnyi, éppen, hogy csak tészta, szaftos, citromos máktöltelék és a tetején a lényeg: a tökéletes, kemény, hófehér habkorona, amely úgy olvad szét a szájban, mintha bárányfelhőbe harapnál. Csodaszép, csodafinom, és bárkit le lehet venni a lábáról ezzel az édességgel.
Ha a fenti szösszenet nem győzött volna meg, hogy kipróbáld, elárulom, hogy még egészséges is. A tojásfehérje szuper fehérjeforrás, a máknak pedig számos jótékony hatása van. Hasznos fegyver lehet a csontritkulás ellen, görcsoldó, nyugtató, vérnyomáscsökkentő, valamint segít oldani a bél falára rakódott salakanyagokat. Ezek után nem kérdés, hogy megsütöd, ugye? 🙂
Habos mákos (liszt-, cukor- és tejmentes)
Hozzávalók kb. 12 szeletre
A tésztához:
20 dkg kókuszliszt
12 dkg vaj/kókuszzsír
6 dkg eritrit
1 tojássárgája
fél citrom reszelt héja
A töltelékhez
25 dkg darált mák
2 ek. eritrit
fél citrom leve és héja
1 dl kókusztej
1 csipet só
A habhoz:
6 tojásfehérje
5 ek. eritrit
A sütőt előmelegítjük 170 fokra. A tészta hozzávalóit lehetőleg minél gyorsabban összegyúrjuk, majd két sütőpapír között vékonyra nyújtjuk. Nagyjából 10 perc alatt megsül.
Eközben a mákot a kókusztejjel, az eritrittel és a citrommal összefőzzük
A tésztára simítjuk a mákot, majd visszatoljuk a sütőbe.
A tojásfehérjéből kemény habot verünk az eritrittel és a sóval, majd a félig kész sütire halmozzuk. 5 percig 200 fokon sütjük, további 15-20 percig 160 fokon.
A végeredmény magáért beszél, és azt hiszem, kevésbé szakavatottaknak fel sem tűnik, hogy ez nem az eredeti recept szerint készült.
További kulisszatitkokért, kövess a facebookon.
Kicsiben. Nincs akkora egy szelet, mint a cukrászdai.
Szia! Ez mekkora tepsiben készült? Nagy gáztepsiben vagy kisebben?