Süteményeskert

Szedres vaníliakrémes tortácskák

Azon ritka alkalmak egyike volt a mai sütkérezés, amikor más receptjéből próbáltam dolgozni. Persze, eper nem volt itthon, ahogy kókuszreszelék sem, de a törökmogyoró-liszt és a szeder minden helyzetben igazi aduász. Nem mondom, jó lenne már végre friss gyümölcsöket enni, nem pedig mirelit szedren élni, de még mindig ez, mint az íztelen, fél nap alatt megpenészedő, méregdrága import eper. Ezt a pár hetet, míg a magyar eper megjelenik a piacon, összeszorított fogakkal ugyan, de kibírom valahogy, de aztán lesz eper-dömping a Süteményeskertben is, a meggyről és sárgabarackról nem is beszélve.

Szerintem kétféle süteménysütő létezik: az egyik ragaszkodik a feketén-fehér leírt, receptekben meghatározott arányokhoz és hozzávalókhoz, míg  a másik típus átfutja egyszer a hozzávalókat, talán az instrukciót is, konstatálja, hogy néhány dolog hiányzik, nincs olyan formája, mint amilyet a recept ír, megrántja a vállát, és süt valamit, ami valahol mélyen emlékeztet az eredetihez, de amúgy ránézésre és ízre semmi köze hozzá. Nem hiszem, hogy különösebben részleteznem kellene, hogy melyik tábort erősítem…

A mai sütés apropójául a Kifőztük magazin versenyfelhívása szolgált, miszerint készíts el egy receptet, fotózd le, töltsd fel, és gyűjtsd a lájkokat. Jó. Nézelődtem, és megakadt a szemem Pocak Panna epertortáján. És ekkor jött a már fent említett felismerés, hogy minden van itthon, csak az nem, ami igazán lényeges lenne. Ettől függetlenül, valami eszméletlen finom, a szeder egyébként is egy nagyon különleges gyümölcs, ahány szem, annyi különféle zamat, és végre megtaláltam a tökéletes kókusztejszín-tojássárgája arányt a krémhez!

P1180263

Szedres vaníliakrémes tortácskák (cukor-, liszt- és tejmentes)

Hozzávalók kb. 4-5 darabhoz:

Piskóta:

5 tojásfehérje

10 dkg mandulaliszt

6 dkg törökmogyoróliszt

1 csipet só

1 ek. méz

Vaníliakrém:

2 dl kókusztejszín (Ccoomas)

5 tojássárgája

1 ek. méz

2 rúd vanília

2 nagy kanál kókuszzsír

Díszítés:

szeder, vagy ami van 😉

A sütőt 200 fokra előmelegítjük. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket a sóval kemény habbá verjük, apránként a lisztekhez és a mézhez adagoljuk, hogy lehetőleg ne törjön össze. Sütőpapírral bélelt tepsibe borítjuk, elegyengetjük, hogy viszonylag egyforma magas legyen, és 10 perc alatt megsütjük. Nem nyitogatjuk a sütőt, kivárjuk a 10 percet.

Eközben a krémhez a kókusztejszínt a vaníliarúddal és a mézzel felforraljuk. A tojássárgákat összekeverjük néhány kanál kókusztejszínnel, lejjebb vesszük a gázt, és hozzácsorgatjuk a tojássárgákat a krémhez. Addig keverjük, amíg be nem sűrűsödik, és ez garantáltan be fog. Ezután a kókuszzsírt belekeverjük, és… jön a várakozás.

A sütőpapírról leoperáljuk a tésztát, és egy pogácsa- vagy linzerszaggatóval minitorta-alapokat nyesünk ki. Miután a krém kihűlt, összeállítjuk a sütit. A tésztákat megkenjük a krémmel, erre jön egy adag jól lecsepegtetett szeder vagy vékony szeletekre vágott eperrel, vagy amit, kitaláltatok hozzá. Erre jön még egy tészta, még egy kis krém, és a tetejére még egy kis gyümölcs.

Mennyei, pont az az ízvilág, amiért én annyira lelkesedem, és amitől egy gyümölcstorta igazán gyümölcstorta lesz.

P1180225

Az eredeti recept itt leledzik: http://kifoztuk.hu/receptjeink/item/epres-minitortak-vaniliakremmel?category_id=18

 

További szösszenetekért, gyere a facebookra.

 

A szedres tartelette titka

Ha gyümölcsről van szó, nincs olyan, hogy elég. Fagyi, krém, hab, friss, aszalt, fagyasztott… Ezerféle felhasználási mód, ezerféle íz. Különösen kedvenc a lila füge és a gránátalma, azonban a top 10-es listámban a bogyósok is igen előkelő helyen szerepelnek. Eper, málna, ribizli, áfonya vagy szeder? Édes vagy savanykás? Mindegy, ha illatos, zamatos gyümölcsökről van szó, és nem holmi üvegházban nevelt, idő előtt leszedett, színtelen-szagtalan-íztelen agrártermékről. Mivel anyukám nyáron vett nekem 1-2 kiló szedret, amelyet előbb tálcán előfagyasztott, majd fagyott állapotban pakolt át dobozkákba, hogy a lehető legkevésbé törjenek össze, és veszítsék el az eredeti alakjukat az óriási gyümölcsök, így ez az alapanyag egy ideig még a rendelkezésemre áll. És köszönhetően az óvatos fagyasztásnak, nem csak krémekbe tudom belekeverni, hanem díszítésre is alkalmasak.

És hogy mi a titok? Ez a sütemény egy, a szívemnek nagyon kedves személynek készült. Kérdeztem tőle, hogy milyen sütit szeretne, mire azt a választ kaptam, hogy mindegy, csak pudingos és gyümölcsös legyen. Noha a vizsgaidőszak közepén ésszerűnek tűnt volna, hogy a lehető leggyorsabban elintézzem bolti főzős, vaníliát sosem látott pudinggal, egyszerű piskótával, a lelkiismeretem nem hagyott volna nyugodni. Mert ha  fontos valaki, annak nem lehet kamuvanília-pudingos sütit sütni…  Így született ez a szedres tartelette, amely fénylő szederszemei szinte felszólítják az ember fiát-lányát, hogy harapjon bele, s ezért az ízélményért – a savanykás szeder, a kesernyés ganache, az édes vaníliakrém, valamint a bársonyos, puha tészta, amely megszelídíti ezt a hármas kompozíciót – megéri elcsábulni. Többszörösen is.

P1160678

Szedres tartelette (cukor-, liszt- és tejmentes)

Hozzávalók 6 tortácskához:

A tésztához:

15 dkg kókuszliszt és mandulaliszt vegyesen

7,5 dkg ghee/kókuszzsír

2 ek. xilit

1 tojás sárgája

1 csipet só

A vaníliakrémhez:

3 túlérett banán

1 dkg vaj

fél doboz cocomas + 1 dl víz

fél vaníliarúd

csipet fahéj

A ganache-hoz:

1 dl sűrű kókusztejszín

2 púpos evőkanál holland kakaópor

A tetejére:

gyümölcs, ami éppen kéznél van

zselatin

A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk. Mivel elég kényes a tészta, könnyen morzsolódik, törik, ezért jobbnak láttam a sütéshez szilikonos muffinformákat használni. Egy kis marék tésztát egyenletesen eloszlattam a muffinformában, és 170 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütöttem.

A vaníliakrémhez, a vajat egy edényben felolvasztjuk, a banánokat apró darabokban a vajra dobjuk. Mikor elkezd karamellizálódni, felöntjük a kókusztejszínnel és a vízzel, hozzáadjuk a vaníliát és a fahéjat.  Állandó kevergetés mellett sűrűre főzzük.

A ganache-hoz a kókusztejszínt a kakaóporral sűrűre főzzük.

Amikor minden elkészült, kihűlt, és átment az első ízpróbán, összeállítjuk a sütit. A formából óvatosan kivesszük a tésztát, belekanalazunk valamennyi vaníliakrémet, majd a ganache-t.

Ha fagyasztott gyümölcsöket használunk, lecsöpögtetjük őket, nehogy véletlenül eláztassák a tésztát, különben széttörik, és akkor azon nyomban el kell tüntetni a nyomokat. 🙂 Ráhalmozzuk őket a krém tetejére, és zselatinnal átkenjük, hogy még fényesebbek legyenek.

Néhány órára hűtőbe tesszük, közben igyekszünk lefoglalni magunkat, hogy ne nyitogassuk kétpercenként a hűtőt. 😀

P1160683

További kulisszatitkokért, kövess a facebookon.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!