Tudtad, hogy az almát, ha megfelelő időben szedik le és megfelelő körülmények között tárolják, akár egy évig is eláll? Ezért lehet, hogy egész évben kapható magyar alma a piacon. Ezen a tényen még mindig el tudok képedni, pedig egy hónappal ezelőtt hallottam. Ez mit jelent? Hogy szezonon kívül is ehetjük és vehetjük, ráadásul rendkívül sokféleképpen felhasználhatjuk.
Süthetünk belőle például almatortát.
És ennél jobban döntést nem is hozhatnánk! 🙂
Tökéletes vasárnapi sütemény, mert ha a napoknak lenne illatuk, a vasárnapnak almatorta-illata lenne.
Almatorta (liszt-, cukor-, tej- és tojásmentes)
Hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:
A tésztához:
8 dkg szeletelt mandula
4 dkg kókuszliszt
4 dkg kókuszzsír
2 dkg eritrit
1 csipet só
A töltelékhez:
10 dkg aszalt szilva
1 kg édes alma
fél citrom leve
1 csipet szerecsendió
1 csipet fahéj
A tetejére:
2 dkg kókuszzsír
1 ek. méz
sós hántolt tökmag és szeletelt mandula
A mandulát összetördeljük. A száraz hozzávalókat összekeverjük, a kókuszzsírt felolvasztjuk, és ezt tésztává gyúrjuk. A tortaformába simítjuk úgy, hogy pereme is legyen. 20 percig 150 fokon sütjük. Az almát meghámozzuk, kettőt összedarabolunk, a többit lereszeljük. A lé egy részét kinyomkodjuk belőle. Fűszerezzük, összefőzzük. Az aszalt szilvát apró darabokra vágjuk, és egyenletesen a tésztára helyezzük. Az almás tölteléket egyenletesen rásimítjuk, és 40-50 percre visszatesszük a sütőbe. Érdemes a süti alá tenni egy tepsit, mert az alma leve csöpöghet. A kókuszzsíron a mézet karamellizáljuk, majd beleforgatjuk a magokat.
Egy jó tanács: ne hidd, hogy a frissen karamellizálódott magok nem forróak. Azok. Nagyon. Nekem sikerült megégetnem a számat.