A tegnapi csokitortázás után maradt még egy avokádó, amiből mindenképpen valami sósat szerettem volna készíteni. Mivel az avokádó nem igazán alkalmas sütésre, ezért a guacamole egy változata mellett döntöttem, és hogy ne mindig cukkinit és uborkát használjak „kenyérnek”, gyorsan összedobtam egy gombás-szezámos kekszet.
Ez a recept kenyérpótlónak is kiváló lehet azok számára, akik valami egészségesebb alternatívára vágynak. Ne várjuk, hogy magasra nőjön, hisz nincs benne sikér, ami a kelt tészta textúráját kialakítja, amolyan lepénykenyérként funkcionál, de a liszt úgyis csak üres kalória minimális tápanyaggal. Az üres kalóriákra kinek van szüksége? 🙂
Gombás-szezámos keksz (cukor-, liszt- és tejmentes)
Hozzávalók:
2 evőkanál szeletelt mandula
2 evőkanál kókuszliszt
1 evőkanál szezámmag
1 tojás
1 evőkanál olvasztott vaj/kókuszzsír
1 marék csiperkegomba apró darabokra vágva
só
bors
köménymag
szárított petrezselyem
A sütőt 150 fokra előmelegítjük. A hozzávalókat összegyúrjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és egy késsel előre „falatka-nagyságú” szeleteljük őket. 20 perc alatt aranybarnára sütjük.
Guacamole
1 nagyon érett avokádó
1-2 gerezd fokhagyma
néhány csepp citromlé
só
bors
cayenne bors
szárított petrezselyem
Az avokádó húsát kikanalazzuk a héjából, és a fűszerekkel krémesre keverjük.
Ugye, hogy egészségesen is lehet nassolni? 😉
További kulisszatitkokért, kövess a facebookon.