Süteményeskert

A fánk-sztori

Farsang van, a maszkabálok időszakában pedig nincs olyan lelkes konyhatündér, aki valamilyen fánkfélével ne próbálná elkápráztatni a családját vagy a barátait.

Hogy melyik volt előbb: a fánk vagy a farsang, tudható, hiszen a történészek szerint már az ókori görögök és rómaiak is fogyasztottak egy fánkszerű tésztát halszószba tunkolva. (Szerintem, ha ismerték volna a csokiszószt, vagy főztek volna lekvárt, eszükbe nem jutott volna halszószra fanyalodni.)

Az 1400-as években Európa-szerte, később a hollandoknak hála – akik magukkal vitték az Újvilágba –, az egész világon elterjedt és közkedveltté vált. Hívhatjuk pánkónak, churrosnak, doughnut-nak, badushának, Krapfen-nek, oliebollen-nek, a lényegen nem sokat változtat. Variációk széles tárháza egy témára, és micsoda szerencse, ha egy álarcos összejövetelre visszük, mert senki sem fog rájönni, ki pusztította el az összes fánkot.

donuts-poster1

Minden süteménynek van egy története. Az egyiknek az, hogy a kukában landolt az első néhány verziója, a másiknak az, hogy ínycsiklandozó lett, pedig csak egy improvizációs ámokfutásnak indult, a harmadik íze talán nem röppentett fel a kulináris élvezetetek Mount Everest-jére, de a készítője szívének kedves személynek készült, és ez a különleges fűszer érződött az utolsó morzsáján is.

Az én fánkom története 2012 szilveszterére datálódik, amikor Hollandiában éltem, és a szilveszterkor dolgozóknak a cég fánkot rendelt az egyik pékségből. Mivel valami eszméletlen finom volt (eszméletlen sok kalóriával, cukorral, és omega-6-tal, tehát nem épp egy superfood), ezért otthon kidolgoztam a saját tökéletes szilveszteri oliebollen-emet, amely abszolút beleillik a paleolit táplálkozás szabályaiba, farsangkor is megállja a helyét, és legalább olyan finom, mint az eredeti egészségtelen változat. Arról nem is beszélve, hogy pillanatok alatt elkészül, és sokkal kevesebbet kell pepecselni, mint a nálunk népszerű szalagos fánkkal.

542044_2696220301774_1630068326_n

Fánk cukor-, liszt- és tejmentesen

Hozzávalók 10-12 kétfalatnyi darabhoz:

1 nagy, érett banán

5 dkg kókuszreszelék

3 dkg őrölt mandula

2 tojás

A banánt villával összetörjük, nem kell nagyon pépesre, mert akkor folyós lehet a tészta. A többi hozzávalót hozzákeverjük, ha hígnak érezzük a tésztát, nyugodtan tehetünk bele valamelyik alapanyagból. Kis (kétfalatnyi) golyókat formálunk, zsírban vagy kókuszzsírban aranybarnára sütjük. Ha ügyesen forgatjuk sütés közben, szalagot is kaphatunk. A közepe nem baj, ha kissé sületlennek tűnik, ez a banán miatt van. Sütés után fahéjas xilitbe/eritritbe forgatjuk. Fogyaszthatjuk magában, lekvárral, csokikrémmel… vagy halszósszal.

575010_2696257582706_706189677_n

Az első képet innen kölcsönöztem.

 

További kulisszatitkokért, kövess a facebook-on.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!