Süteményeskert

Banánkenyér (cukor-, liszt- és tejmentes)

Egyetemi büfé. Céges büfé. Tarjás szendvics, sonkás szendvics, szalámis szendvics, hamburger, hal(rudacskás)burger, csoki, cukros müzli, péksütemény, kóla. Még szerencse, hogy a kávéba a cukor fakultatívan választható.

Komolyan kérdezem: aki egy kicsit is egészségtudatosabb próbál lenni, de abba a félórába, ami a rendelkezésére áll munka előtt, megpróbál belezsúfolni egy komplett ügyintézős napot, este meg annyira hulla, hogy a saját nevének a leírása gondot okoz, ergo nem áll neki főzni, mert félő, hogy elalszik hagymakockázás közben, és levágja valamelyik ujját, az mit eszik napközben? Mert szerintem leginkább semmit. Ha a liszttel nem vagy jóban ilyen-olyan okok miatt, pláne nincs választásod. Ja, de. A kávé. Az legalább tele van antioxidánsokkal és rák ellen védő vegyületekkel. És lehet cukor nélkül kérni. De amúgy ennyi.

Most hogy elmélázgattam ezen a problémán (mert ez az), hogy a gluténérzékenyekre és/vagy egészségtudatosabbakra nem sokan gondolnak, és vagy gondoskodnak maguknak kajáról, vagy felcsapnak római gladiátornak, akik egy szétedzett és szétizzadt nap után a pókot kieszik a sarokból, elérkezett az idő, hogy felfedjem, mit készítettem.

Akik követnek facebookon, azok tudják, hogy a héten csupa párperces kreálmányt ígértem. Ez nem pont párperces, mert 40 percig sül, de az aktív közreműködésünk ideje tényleg rövid. A sütés alatt pedig lehet hajat mosni, tanulni, vagy… vagy amit akarsz. Mondjuk, Pretty Little Liars-t nézni. Vagy ennél kicsit hasznosabban is elütheted az időt. Ha nem lenne elég, hogy relatíve hamar fogyasztható, a legjobb benne, hogy csupa olyan hozzávalót igényel, amely minden háztartásban előfordul. (Hm. Majdnem minden háztartásban. Nem tudom, hogy a legénylakások konyhaszekrénye mekkora arányban rejt kókuszreszeléket, de aki tart otthon, az tuti jó ember.)

Meglepően finom, és egy fejtágítással töltött nap után a lehető legjobb kényeztetés egy csésze chai (kókusz)lattéval. Már csak egy masszőr kellene a teljes boldogsághoz, meg… na jó, nem kezdek el telhetetlenkedni…P1170926

Banánkenyér (cukor-, liszt- és tejmentes)

Hozzávalók:

35 dkg pucér banán

20 dkg kókuszreszelék

5 dkg kókuszzsír

2 dkg szeletelt mandula

2 dkg szezámmag

3 tojás

1 csipet só

fahéj

A sütőt 160 fokra előmelegíted. A banánokat összetördeled, egy krumplinyomóval pépesíted a kókuszzsírral együtt. (1 perc) Beleszórsz egy komplett zacskó kókuszreszeléket, 2 dkg mandulát, 2 dkg szezámmagot. Feltöröd a 3 tojást. (1 perc) Sózod, fahéjazod. Összekevered. (1-2 perc) Valamilyen sütőformába öntöd. (A legjobb az őzgerinc, de nem ezen múlik a finomsága.) Bevágod a sütőbe. (1 perc)

Összesen: 4-5 perc.

40 perc múlva nézz rá, kapcsold ki a sütőt. Reggel pedig vidd magaddal a munkahelyedre vagy a suliba, hadd irigykedjenek az uncsi büfékaján élők, hogy milyen mennyei lakomát csapsz. 😉

P1170991

Akár egy kis étcsokival is feldobhatjuk!

További szösszenetekért, kövess a facebookon.

Csokitorta, mert megérdemled

Csokitortát szeretnél? Hát, barátom, a legjobb helyen jársz. Akik követnek a facebookon, azok tudják, hogy valamelyik nap nagy szerencse ért, mert sikerült gyönyörű, vajpuha (mármint olyan vaj, amit a konyhapulton felejtettél, nem olyan, aminek most tépkedted le a papírját a hűtő zúzmarás hátsó faláról) avokádót vennem fél áron. Mi következik ebből? Sütünk. Mit? Nos, ami a legkézenfekvőbb: csokitortát. Tudom, most hüledezel, hogy ez a csaj tuti nem komplett, az avokádó zöld, érted, Z-Ö-L-D, olyan semmilyen ízű, ergo semmi köze sem a csokihoz, sem a tortához. De még mielőtt bezárnád az ablakot, elárulom: ilyen könnyű csokitortát nem ettél mostanában, különösen, ha cukrászdába jársz sütiért. Mert amik ott mennek… szerintem jobban jársz, ha nem tudsz róluk.

Felkészültél?

Már itt is a recept!

P1170204

Csokitorta, mert megérdemled (cukor-, liszt-, tej- és tojásmentes)

Hozzávalók egy 18 centis tortaformához:

A tésztához:

fél adag keksz

A krémhez:

4 darab nagyon érett avokádó (ha még kemény, akkor próbáld meleg helyen, fénytől elzárva érlelni)

3 darab nagyon érett banán

4 púpos evőkanál nagyon érett…  izé… holland kakaópor

A tésztát elkészítjük úgy, ahogy az előző bejegyzésben írtam. Ne felejtsd, a nagy csipet só és a még nagyobb csipet szerecsendió az X-vegyszer. Anélkül uncsi lesz. Egy kivajazott tortaformába nyomkodjuk a tésztát, és 150 fokon 20 percig sütjük.

Eközben az avokádókat kettévágjuk, kiszedjük a magot, és kikanalazzuk a húst. Igen. Jól látod. Zöld. Nagyon zöld. 😀

A banánokat meghámozzuk, összevagdossuk, és egy krumplitörővel az avokádóval együtt pépesítjük.

És figyelj, most jön a varázslat: a kakaópor. A kakaóporral simára keverjük az egész zöldes masszát. (Ha van aprítód vagy botmixered vagy turmixod vagy más csodamasinád, akkor ez a művelet felgyorsítható, ráadásul sokkal selymesebb lesz a krém, de ha nincs, akkor sem kell kétségbeesni. Ha tényleg puha az avokádó, akkor egy kumplitörő megoldja a helyzetet.)

Miután a tészta megsült, megvárjuk, amíg kihűl. A krémet eloszlatjuk rajta, majd bevágjuk a hűtőbe dermedni. Ne is mondd. Már megint ez a várakozás. Én moziztam egyet.

P1170222

És természetesen a csokitorta Csipke érdeklődését is felkeltette… 🙂

P1170234

Aki előbb ér a tortához, azé a legnagyobb szelet! 😉

 

További kulisszatitkokért, kövess a facebookon.

 

 

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!