Süteményeskert

Engadini diótorta

Ezzel a diótorta recepttel azóta szemezek, hogy a kezembe került egy szakácskönyv. Nem tudom, hogy a flancos neve vagy maga a nagyon dióssága vonzott, mindenesetre talonban volt már jó ideje.

Múlt héten pedig volt mit ünnepelni, úgyhogy bánja a fene, hogy az összes diót felhasználtam.

Történt ugyanis, hogy múlt héten a Süteményeskert a virtuális térből kilépve megjelent a valóságban. Még nyáron kerestem egy cukrászdát, akiknek a legszebb mosolyomat elővéve, elmeséltem, hogy ki vagyok, mi vagyok, mit csinálok jelenleg, és mit szeretnék a későbbiekben csinálni. Ők pedig fantáziát láttak bennem és a paleó sütikben, így múlt héten megejtettük az első sütést.

Én annyira izgultam, de tényleg annyira, hogy szerintem a barátaim már a pokol legmélyebb bugyrába kívántak az állandó parázásommal, és őszintén szólva, teljesen igaza volt annak, aki azt mondta, hogy ez egy apróság, amit én óriási nagynak gondolok. Mindenki ismeri a bolha és az elefánt esetét. Már én is belátom.

Zserbót és kókusztekercset készítettünk, amit másnap a Paleolit Központban a vásárlók megkóstolhattak. Annyira elmondhatatlanul örültem annak, hogy ízlett nektek, vittetek haza belőle, megdicsértétek a sütiket vagy Süteményeskert más receptjeit. (Az pedig külön jólesett, hogy voltak, akik megismertek. :))

Óriási élmény volt, ami folytatásért kiált, és én azon leszek, hogy mielőbb minél több süti eljusson hozzátok.

Köszönöm Nektek! :))

Na, és akkor lássuk ezt a diótortát!

 

Engadini diótorta

hozzávalók egy 18 cm-es kapcsos tortaformához:

7 dkg szezámpehely

8 dkg mandulaliszt

6 dkg eritrit

8 dkg kókuszzsír

1 M-es tojás

1 csipet só

Töltelék:

20 dkg dió

2 ek. méz

1 ek. kókuszzsír

4 ek. kókusztejszín

A tésztához a hozzávalókat összegyúrjuk, és kb. fél órán át a hűtőben pihentetjük.

A diót durvára törjük, és egy tálba borítjuk.

A kókuszzsíron aranybarnára karamellizáljuk a mézet, majd hozzáadjuk a kókusztejszínt. Vigyázzunk, mert ilyenkor elkezd habzani, nehogy kifusson az edényből.

Rácsurgatjuk a tejszínes mézet a dióra, és összekeverjük.

A tésztát kb. 2/3-at vagy kinyújtjuk, és óvatosan beleegyengetjük a tortaformába, vagy ami szerintem egyszerűbb, hogy csak simán kézzel belenyomkodjuk úgy, hogy kb. 3-4 centis pereme legyen.

Ezután a diót is beleborítjuk, majd a maradék tisztát kinyújtva, ráügyeskedjük az elegyengetett dióra. A tetejét egy villával megszurkáljuk, villával rácsokat húzgálunk rá.

150 fokon kb. 25-30 perc alatt megsül.

P1200919

Tetszett ez a bejegyzés? Gyere velem a facebookra is!

Kommentek

Hozzászólás jelenleg nem lehetséges.

Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!