Almás pite. Két szó, és mégis mennyi illat, mennyi íz, mennyi emlék!
Most csukd be a szemed, és képzeld el, hogy ott állsz nagymamád konyhájában, illatozik az aranyszínű almás pite, a tetején ott csillog a porcukor. Már az illatától teljesen izgalomba jössz, és alig várod, hogy ebéd után kaphass belőle egy szeletet.
Megvan az érzés? Megrohamoztak az emlékek?
Akkor most megmutatom, hogy készítheted el ennek az isteni süteménynek az egészségesebb változatát.
Békebeli almás pite (glutén-, cukor- és tejmentes)
kb. 16 szelethez
A tésztához:
10 ek. mandulaliszt
6 ek. kókuszliszt
3-4 ek. eritrit
negyed citrom leve
2 ek. kókuszzsír
3 tojássárgája
1 csipet só
Töltelék:
1-1,5 kg alma
1 marék mazsola
fűszerek ízlés szerint: fahéj, szerecsendió, szegfűszeg, kardamom
+ 1 tojássárgája
A sütőt előmelegítjük 150 fokra.
Az almákat meghámozzuk, nagylyukú reszelőn lereszeljük. Fűszerezzük, ízlés szerint édesíthetjük is, de szerintem elég édes ez így is. Kinyomkodjuk a levét, és kis lángon addig pároljuk, amíg az összes leve el nem főtt.
A tésztához a hozzávalókat egy tálban gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd kb. 20 percre a hűtőbe tesszük.
Kétfelé osztjuk a tésztát, és kb. fél centi vastagra nyújtjuk. Az első lapot elősütjük, kb. 15 perc alatt.
A sütőből kivéve ráborítjuk a mazsolás almát, majd a másik adag tésztát is kinyújtjuk, és ráegyengetjeük a töltelékre. Egy villával megszurkáljuk, a tojássárgájával megkenjük, és 150 fokon 1 órán keresztül sütjük.
Tetszett ez a bejegyzés? Gyere velem a facebookra is!