A paleó előtt létezett a paprika-paradicsom-uborka szentháromsága, amelyen túl legfeljebb a burgonya kapott szerepet, valamint hébe-hóba karfiol és a borsó. És ezzel a lista végére értünk. A paleó óta viszont kinyílt a világ zöldségeskertje számomra, és terem benne spenóttól kezdve, brokkolin át paszternákig mindenféle zöldség, míg a burgonya és a borsó eltűntek. Így történhetett, hogy én, aki régebben még a gulyáslevesből/pörköltből is a tányér szélére húzgáltam a miniatűr hagymadarabkákat, szerelembe estem a póréhagyma-krémlevessel, a francia hagymalevessel, és így lehet, hogy ma hagymás lepényt sütöttem.
Emlékszem, amikor gyerek voltam, és néha hagymát hámoztam, akkor halálosan büszke voltam magamra, amiért sírás-rívás nélkül megúsztam a dolgot. Hát, most nem!
Miközben készült egyszer-kétszer félbe akartam hagyni, mert annyira csípte a szememet a hagyma szeletelés közben, hogy a könnyeimtől nem láttam semmit, és félő volt, hogy belenyesek az ujjamba. Persze, sikerült véletlenül a hagymás kezemmel belekapnom a szemembe, amitől még jobban könnyeztem… Úgy általában elég pepecselős elkészíteni, de tudjátok, hogy van ez: ha azt érzed, hogy ezért most megéri, akkor nem számít, hogy éppen kellemetlen vagy lassú a folyamat, és sokat kell várnod. A lényeg a happy end. 🙂
Ezért a lepényért pedig határozottan megérte a konyhában töltenem a délelőttöt. Azt sejtettem, hogy ehető lesz, de azt nem gondoltam, hogy úgy kell rászólnom a családomra, hogy ne falják fel az egészet, míg nem pózolt a kamerának. 😀
Gluténmentes hagymás lepény
egy 24 centis formához
kb. 10 deka meghámozott cukkini
1 db S-es tojás
4-5 púpos kanál mandulaliszt
1 csipet só
70-80 dkg hagyma (én vegyesen használtam vöröset és lilát)
5 dkg zsír
5-10 dkg bacon
5-10 dkg sajt (én Pannóniát használtam, mert a környéken nem kaptam ennél keményebb sajtot, de eredetileg parmezán kellett volna)
2 db S-es tojás
1 ek. szárított zsálya
Elkészítés:A cukkinit, a tojást és a sót összeturmixoljuk, majd annyi mandulalisztet adunk hozzá, hogy a massza sűrű, de még kenhető legyen. Nem lesz tésztából pereme ennek a lepénynek, de így is tökéletes. 🙂
Egy 24 centi átmérőjű kerek formát kizsírozunk, és a masszát az aljára egyengetjük. 150 fokon kb. 15 perc alatt megsütjük.
Eközben megtisztítjuk a hagymákat, és csíkokra vágjuk. Nem kell precíznek lenni, úgyse nézi senki, hogy egyforma szélességűek-e a csíkok. 😀 A szalonnát felkockázzuk.
A zsírt egy lábasban felforrósítjuk, beletesszük a szalonnát és a hagymát, majd alacsony hőfokon 25 percig pároljuk.
A tojásokat felverjük, belekeverjük a szalonnás-hagymás masszába, hozzáadjuk a sajtot, a zsályát, sózzuk, borsozzuk.
A tésztán elsimítjuk a feltétet, előmelegített 180 fokos sütőben 25-30 percig sütjük.
Tetszett ez a bejegyzés? Gyere velem a facebookra is!
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: