Tegnap felhívott az unokahúgom, hogy ő ma sütit akar velem sütni. Vissza lehet utasítani egy ilyen ajánlatot? Dehogy lehet. Szóval reggel fél 9-kor bemasírozott a konyhába, hogy ő itt van, és harcra kész. Sütöttünk egy hagyományos sajttortát egy barátomnak, akinek ez volt a kívánsága, és összedobtunk egy tepsi ribizlis piskótát.
Hát, kérem szépen, ez marha jó lett. Alapvetően én az ilyen sütiket szeretem, semmi krém, semmi hab, semmi kevergetés, kavargatás, izgulás, hogy megdermed-e a krém, megköt-e a zselatin. Melléteszel egy kis fagyit, ha nagyon fel akarod turbózni, és máris lehet örömködni a finomságnak. De tudjátok, mi a legjobb az egészben? Hogy teljesen olyan, mint az eredeti. Mind állagra, mind ízre, mind színre. Csak éppen a kajakóma nem üt ki, ami pedig nagyszerű hír! 🙂
Én ribizlivel készítettem, de 100%-ig biztos vagyok abban, hogy bármilyen más gyümölccsel is komptatibilis. Egyedül arra kell figyelni, hogy ha pl. meggyel készíted, akkor kimagozás után jól csepegtesd le, különben nagyon el fog ázni a tészta.
Ribizlis piskóta (liszt-, cukor- és tejmentes)
hozzávalók kb. 12 szelethez
4 tojás
4 ek. eritrit
4 ek. mandulaliszt/darált mandula
1 kk. sütőpor
1 csipet só
4-5 marék ribizli vagy bármilyen más gyümölcs
A sütőt előmelegítjük 150 fokra. A tojásokat szétválasztjuk, a sóval és az eritrittel habbá verjük a fehérjéket. A mandulalisztet óvatosan belekeverjük, hogy a hab ne törjön össze, majd a tojássárgákat is belecsurgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és leszártalanított, megmosott ribizlit dobáltam a tetejére. 20-25 perc alatt sül tökéletessé, érdemes egy tűpróbát tartani 20 percnél. A bogyók levándorolnak a tészta aljára, a teteje nem túl látványos, így érdemes megfordítani. 🙂 A tetejére mehet egy kis porrá őrölt eritrit. 😉
Kell ennél több egy szombati ebédre desszertként? 🙂
További szösszenetekért, gyere a facebookra.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: