Süteményeskert

Gyümölcs 1×1 – cseresznye

Tombol a cseresznyeszezon, a fák rogyadoznak a rengeteg gyümölcstől, és nekem is ilyentájt az egyik kedvenc elfoglaltságom egy cseresznyefa alatt állni, és a ropogós, mézédes gyümölcsöket eszegetni.

De miért együnk cseresznyét?

Naná, hogy azért, mert finom!

Természetesen már az ókorban is ismerték, és a katonák élvezettel majszolták, mivel jó szomjoltó, ugyanakkor a magas víztartalma mellett a cukortartalma (kb. 14%) energiát szolgáltat. Jó hír, hogy a glükóz-fruktóz arányt vizsgálva azt látjuk, hogy a glükóz van túlsúlyban, és ugye tudjuk, hogy a magas fruktózbevitel nem éppen javallott, de a cukortartalom függ az érettségi állapottól, tehát akik a félérett cseresznyéért rajonganak azoknak nem kell különösebben aggódniuk.

Vannak benne vitaminok (A-, B1-, B2-, B6-, C-vitamin, folsav), ásványi anyagok (foszfor, kalcium, vas, kálium, kobalt), szóval igazán tápláló csemege kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Mivel szép színes, ezért az antioxidáns-tartalmát is meg kell említenünk, ami gyulladásgátló hatású. Állítólag a pattanásos bőrre is jótékonyan hat.

Vízhajtó, méregtelenítő hatása miatt teát főznek a szárából, de szerintem, aki legalább egyszer jól belakott a piros bogyókból, az megtapasztalta, hogy ötpercenként járt utána pisilni. Ízületi problémák esetén is érdemes fogyasztani.

A cseresznye nem utóérő, tehát még ha féléretten szedjük is le, akkor sem fog beérni, mint pl. az alma. Ez mit jelent tehát? Amint lekerül a fáról, gondoskodnunk kell a felhasználásáról, mert gyorsan megromlik. Ha egy mód van rá, együk meg nyersen, úgy visszük be a szervezetünk számára a legtöbb értékes tápanyagot, de ha már degeszre ettük magunkat, és a fa még mindig roskadozik a gyümölcstől, vagy a szomszéd merő nagylelkűségből meglep bennünket egy kosár cserivel, akkor lehetőleg fagyasszuk le. Télen jó szolgálatot tehet, és a fagyasztás még mindig kíméletesebb tartósítási eljárás, mint ha befőttként vagy lekvárként raknánk el, mert a vitaminok és az enzimek jobbára hőérzékenyek, és szinte biztos, hogy károsodnak a hőkezelés során.

Ha magunknak szedjük, érdemes odafigyelni arra, hogy a szárával együtt kerüljön le a fáról, mert így kisebb az esélye a szem sérülésének, és néhány nappal tovább élvezhetjük a hűtőben tárolt cseresznyét.

cseri

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

A Google és Facebook belépéssel automatikusan elfogadod felhasználási feltételeinket.

VAGY


| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!