Múlt héten a kezembe került egy francia szakácskönyv, és ha már a rábukkantam, akkor tüzetesen átvizsgáltam. Imádom a francia konyhát, azt az eleganciát, amit az ételek elkészítésébe visznek, azt viszont kevésbé, hogy a receptek nagy része Magyarországon elkészíthetetlen a hozzávalók beszerezhetetlensége miatt. Ha egyszer lehetőségem lesz, nagyon szeretnék belemélyedni a francia gasztronómiába… bár addig nem ártana a Je ne sais pas-n kívül többet tudni. 😀
Volt egy recept, amin megakadt a szemem, olyannyira, hogy kicsit átalakítva elkészítettem. Még mikor sült, akkor érezni lehetett, hogy jó döntés volt ezt elkészíteni, mert az illatok… mint nagymamám konyhájában karácsony előtt. A fahéj, a vanília és a kakaópor kezdte az illatorgiát, amihez később csatlakozott a karamellizálódó körte is, és így igazi illatkavalkádot okozva az egész házban. Igazi ünnepi sütemény, amelyet muszáj kipróbálni.
Szép Heléna körtetortája (liszt-, cukor- és tejmentes)
hozzávalók egy 18 cm-s tortaformához
tészta:
10 dkg mandulaliszt
4 dkg gesztenyeliszt
7 dkg eritrit
7 dkg kókuszzsír
1 tojás
1 csipet só
töltelék:
2-3 körte
3 dkg gesztenyeliszt
4 dkg kakaópor
7 dkg eritrit
2 dkg durvára tört mandula
50 ml víz
1 tojás
csipet sütőpor
fahéj, vanília
160 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztához kicsit olvasszuk meg a kókuszzsírt, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele. A tészta alapanyagait gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és a kizsírozott tortaformába egyengetjük. 15 perc alatt elősütjük.
Eközben a kókuszzsírt és az eritritet kikeverjük (nem lesz olyan habos, mintha vajat használnánk, de viszonylag egységes massza keverhető belőle), majd egy tojással habosra verjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a gesztenyelisztet, a sütőport, valamint a vizet, és fényesre keverjük, végül fűszerezzük. A mandulát durvára törjük, és azt is masszához adjuk.
A sütőből kiszedjük a tésztát, és a tölteléket elegyengetjük rajta. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, felnegyedeljük (bár lehet, érdemes inkább nyolcadolni), és a töltelékbe nyomkodjuk. 160 fokon 40 percig sütjük, majd lealufóliázzuk, és visszatoljuk további 20 percre.
További szösszenetekért, gyere a facebookra.