Szép Heléna körtetortája (CLT-mentes)

Múlt héten a kezembe került egy francia szakácskönyv, és ha már a rábukkantam, akkor tüzetesen átvizsgáltam. Imádom a francia konyhát, azt az eleganciát, amit az ételek elkészítésébe visznek, azt viszont kevésbé, hogy a receptek nagy része Magyarországon elkészíthetetlen a hozzávalók beszerezhetetlensége miatt. Ha egyszer lehetőségem lesz, nagyon szeretnék belemélyedni a francia gasztronómiába… bár addig nem ártana a Je ne sais pas-n kívül többet tudni. 😀

Volt egy recept, amin megakadt a szemem, olyannyira, hogy kicsit átalakítva elkészítettem.  Még mikor sült, akkor érezni lehetett, hogy jó döntés volt ezt elkészíteni, mert az illatok… mint nagymamám konyhájában karácsony előtt. A fahéj, a vanília és a kakaópor kezdte az illatorgiát, amihez később csatlakozott a karamellizálódó körte is, és így igazi illatkavalkádot okozva az egész házban. Igazi ünnepi sütemény, amelyet muszáj kipróbálni.

Szép Heléna körtetortája (liszt-, cukor- és tejmentes)

hozzávalók egy 18 cm-s tortaformához

tészta:

10 dkg mandulaliszt

4 dkg gesztenyeliszt

7 dkg eritrit

7 dkg kókuszzsír

1 tojás

1 csipet só

töltelék:

2-3 körte

3 dkg gesztenyeliszt

4 dkg kakaópor

7 dkg eritrit

2 dkg durvára tört mandula

50 ml víz

1 tojás

csipet sütőpor

fahéj, vanília

160 fokra előmelegítjük a sütőt. A tésztához kicsit olvasszuk meg a kókuszzsírt, hogy könnyebben lehessen dolgozni vele. A tészta alapanyagait gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, és a kizsírozott tortaformába egyengetjük. 15 perc alatt elősütjük.

Eközben a kókuszzsírt és az eritritet kikeverjük (nem lesz olyan habos, mintha vajat használnánk, de viszonylag egységes massza keverhető belőle), majd egy tojással habosra verjük. Hozzáadjuk a kakaóport, a gesztenyelisztet, a sütőport, valamint a vizet, és fényesre keverjük, végül fűszerezzük. A mandulát durvára törjük, és azt is masszához adjuk.

A sütőből kiszedjük a tésztát, és a tölteléket elegyengetjük rajta. A körtéket megmossuk, meghámozzuk, felnegyedeljük (bár lehet, érdemes inkább nyolcadolni), és a töltelékbe nyomkodjuk. 160 fokon 40 percig sütjük, majd lealufóliázzuk, és visszatoljuk további 20 percre.

További szösszenetekért, gyere a facebookra.

Tovább a blogra »