Süteményeskert

Csokis-szedres kávékrém

Egyszerűen szerelmes vagyok a tavaszba.  A napfénybe, a virágokba, a színekbe, a kellemes szellőbe… kár, hogy a szerelem plátói, és egész napokat töltök bezárva egy számítógép előtt gubbasztva tanulást és aktív figyelmet imitálva. Pedig, ha tudnák… Így nem marad más, mint sóhajtozás és álmodozás, és a remény, hogy a tavasz kitart hétvégén is, és nem a szabadnapokon fog leesni az évi összes csapadékmennyiség 50%-a.

Éppen egy ilyen álmodozás és a napi három kávé, ami mostanság naponta lecsusszan, inspirálta a mai édességet, és bár nem pont olyan lett, mint elterveztem, de az érzékszervi minősítésen tök jó eredménnyel végzett, úgyhogy a magam részéről nem is bánom, hogy így sikerült. Eredetileg valami tiramisuszerűséget szerettem volna készíteni, de annyira nem volt kedvem piskótasütögetéssel bajlódni, hogy leegyszerűsítettem a dolgot, és a tészta helyét olvasztott csoki valamint szeder foglalta el, a kávé pedig belecsordogált a krémbe. Apropó krém. Ennyit mostanában nem kínlódtam, hogy besűrűsödjön a krém, és még szerencse, hogy a múltkor vettem törökmogyoró-lisztet, amivel orvosoltam a problémát, mert ettől teljesen nutella ízű lett. Azt pedig mindenki szereti, nem?

P1180162

Csokis-szedres kávékrém (cukor-, liszt- és tejmentes)

Hozzávalók 2 főre:

2 dl kókusztejszín (Cocomas)

2 db tojássárgája

fél rúd vanília

3-4 evőkanál eritrit

1,5 kávéscsészényi eszpresszó

4 nagy evőkanál törökmogyoró-liszt (vagy nagyon finomra darált törökmogyoró)

2 evőkanál kókuszzsír

2 púpos evőkanál kakaó

szeder/eper/málna/banán vagy amit szeretnél

Egy lábasba beleborítjuk a kókusztejszínt, a kávét, belekanalazzuk az eritritet, beledobjuk a vaníliát, és elkezdjük főzni. Eközben két tojást szétválasztunk, a fehérjéket eltesszük holnapra, a sárgákat pedig összekeverjük néhány kanálnyi kávés kókusztejjel. Mikor már forr, a gázt lejjebb vesszük, és lassan belecsorgatjuk a tojást, miközben szorgosan keverjük az óramutató járásával megegyező irányba. Mindig. Sosem fordítva. De asszem ezt már mondtam.

(Valószínűleg egyébként a probléma az lett, hogy több tojássárgája kellett volna, mondjuk, decinként 2, de mivel ekkor kaptam egy kisebb hisztirohamot, hogy bezzeg most, amikor van időm a konyhatündér-hercegkisasszonykodni, akkor persze, hogy nem úgy sikerül, ahogy szeretném. Szóval maradjunk annyiban, hogy nem voltam a helyzet magaslatán, de mielőtt kiöntöttem volna, még időben megesett a szemem a törökmogyoró-liszten, szóval szorgos kanalazgatásba kezdtem. Kb. 4 kanál kellett bele, mire úgy ítéltem, hogy ez már egészen krémszerű, és nem folyik.)

Tehát miután felforrt, levesszük a gázról, törökmogyoró-liszttel sűrítjük, és megvárjuk, amíg kihűl.

Miután kihűlt, a kókuszzsírt olajjá változtatjuk (megolvasztjuk), a kakaóporral csokit készítünk belőle. Magyarul: csomómentesre keverjük.

Fogunk egy poharat vagy kelyhet, vagy a gyümölccsel vagy a krémmel kezdve elkezdjük megtölteni, ezután jön egy csík gyümölcs vagy krém, majd a csoki, és megismételjük, amíg meg nem telik.

A hűtőben szunnyad egyet, aztán rávetjük magunkat. 😉

P1180132

További szösszenetekért, gyere a facebookra.

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. PálfiBarbi says:

    Másfél csészényi. 🙂 Javítom is, hogy egyértelmű legyen. 🙂

  2. cristasastre says:

    Csodálatosan néz ki ez a kávékrém, biztosan el fogom készíteni! Csak abban nem vagyok biztos, hogy a kávéból másfél evőkanál vagy másfél dl vagy 1 és egy fél csésze kell-e…


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az nlc-re!