Süteményeskert

Flódni – némi csalással (glutén-, tej- és cukormentes)

Tagadhatatlanul vége a nyárnak. Oda a mezítlábas időknek, a vékony zakók a szekrény aljára kerülnek, és elő kell halásznom valahonnan a vastag harisnyákat, amiket pár hete vettem, de fogalmam sincs, hova tettem őket. Akkor még nem kellettek.

Tegnap, ahogy készült ez a sütemény, nosztalgiáztam kicsit. Hámoztam, reszeltem az almát, és eszembe jutott a békebeli almás pite. Én akkor olyan bizakodó voltam. Annyira hittem. Annyira reményteljes volt minden…

***

Hagyományos flódnihoz nem volt szerencsém korábban. Receptet sem kerestem, rémlett, hogy valami brutál kalóriabomba dióval, mákkal és almával, miközben a rétegek között vékony tészta lapul meg. Állítólag a flódni titka a szilvalekvár. Az ebben nincs. Tészta sincs. Ha már nem itt tartunk, a tetején dióhab üldögél. Akkor ez nem is flódni? Könnyen lehet.

P1210422

Flódni – némi csalással (glutén-, tej- és cukormentes)

Mákos réteg:

15 deka darált mák/mákliszt

2-3 ek. eritrit

1 ek. kókuszzsír/vaj

fél citrom leve

3 M-es tojás

Almás réteg:

1 kg alma

0,5-1 marék mazsola

fahéj, szegfűszeg

ízlés szerint rum

Diós hab:

4 M-es tojás fehérjéje

15 dkg darált dió

kb. 7-10 dkg eritrit (ízlés erint)

Célszerű azzal kezdeni, hogy az almás tölteléket előkészíted. Az almákat meghámozod, lereszeled, fűszerezed, mazsolázod és rumozod, majd egy lábasban odateszed párolni. Néha kevergesd meg, akkor vedd le a tűzről, ha elfőtte a levét.

A mákos réteghez válaszd szét a tojásokat. A fehérjéket verd kemény habbá. A többi hozzávalót – a mákot, a tojássárgáját, az eritritet és a citromlevet – keverd össze, a kókuszzsírt/vajat olvaszd meg, hogy ne maradjon csomós. A habot óvatosan forgasd bele.

Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral (az emberiség egyik leghasznosabb találmánya szerintem 😀 ), a mákos masszát egyengesd el kb. 1-1,5 centi vastagon. Erre halmozd az almát, majd irány a sütő. 150 fokon kb. 40 percig süljenek.

A sülés végefelé a tojásfehérjéket az eritrittel verd kemény habbá, amibe forgasd bele a finomra darált diót. Ez koronázza meg az almás réteget. 😉 120 fokon kb. 30-40 percig kell sütni.

P1210435

Tetszett ez a bejegyzés? Gyere velem a facebookra is!

Kommentek

(A komment nem tartalmazhat linket)
  1. Susi Susi says:

    Kedves Barbi! tetszik a hamis flodni recepted, holnap szeretnem is elkesziteni.viszont van egy kis gondom,lehet csak az en ertelmezesem nem jo 🙂 a makos,es dios resznel is a feherjet hasznaljuk a tojasoknak,ez a 3 m-es tojas feherjenek a felezeset jelenti? fel kell hasznalnom valamelyik reszhez a sargajat is? ertelemszerüen nem a dios habra gondolok 🙂 köszönöm,ha valaszolsz 🙂 üdvözlettel: egy kezdö paleos sütögetö 😀


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!