Süteményeskert

A Hattyú kedvence: Pavlova-torta

Anna Pavlova egy múlt századi orosz balerina volt, aki a tiszta klasszikus balett képviselőjeként előbb az Orosz Balett magántáncosa lett, majd saját társulatával számos országban fellépett, hogy nézők ezreit kápráztassa el művészetével. Az egyik ilyen turné során Annának készítettek egy habcsók-aljú, tejszínhabbal töltött és gyümölcsökkel díszített tortát, amelyet az ő tiszteletére Pavlova-tortának neveztek el. Az már részletkérdés, hogy Új-Zéland és Ausztrália még mindig nem döntötte el, hogy melyikük volt az értelmi szerzője ennek a mennyei édességnek, de engem az jobban érdekelne, hogy a művésznő egyáltalán evett-e belőle…

 

Pavlova legemlékezetesebb alakítását A hattyúk tavában nyújtotta.

Pavlova legemlékezetesebb alakítását A hattyúk tavában nyújtotta. A házánál lévő tóban  aranyhalak helyett hattyúkat tartott. Ez annyira menő. :))

Szombaton ünnepeltem a születésnapomat, és ennek alkalmából készítettem el ezt a nagyon gyors, nagyon diétás, és nagyon finom sütit. Egyetlen hibája volt csupán, hogy a nagy rohanásban nem vártam meg, hogy teljesen kihűljön a habkorona, és emiatt a kókusztejszínből vert hab egészen folyóssá vált. Így nem tudtuk szeletelni, úgyhogy „tortázzuk egy tálról” felkiáltással mindenki nekiesett egy villával, és ette, amíg látta. Kb. öt percig. Szóval egy jó tanács: a kezdj el időben sütni, és ne legyél türelmetlen. De ha csapatépíteni akarsz, akkor ez egy jó ötlet lehet. 😀

P1170017

 

Pavlova-torta (cukor-, liszt- és tejmentes)

Hozzávalók egy 24 cm átmérőjű tortaformához:

 

7 tojásfehérje

5 ek. eritrit

1 csipet só

3 dl kókusztejszín + 2 ek. eritrit

a tetejére gyümölcs (én epret és gránátalmával díszítettem), olvasztott csoki, szeletelt mandula

 

A tojásfehérjéből az eritrittel és a sóval kemény habot verünk. Ha kapcsos tortaformánk van, akkor a karimát leszedjük, mert a hab, ha jól dolgoztunk, nem fog szétfolyni. Szépen eloszlatjuk rajta, de nem kell ragaszkodni a szabályos, határozott szélekhez, egy kis játékosság sosem árt. 🙂

 

35 percig 100 fokon szárítjuk, ez idő letelte után, teljes kihűlésig résnyire nyitott sütőajtónál tartjuk. (Én éppen itt rontottam el, benne hagytam a sütőben, majd 20 perc után kiszedtem, vártam 10 percig, míg a pulton nézelődött, de nem hűlt ki. Érthetően.)

 

A kókusztejszínből az eritrittel kemény habot verünk. Ez elég melós, idegölő, plusz rengeteget kell utána takarítani, mert az egész konyha kókusztejszíncseppes lesz, szóval, ha van habszifonod használd. Nekem egyelőre nincs, de ami késik…

 

Az összeállítást talán nem is kellene részleteznem, a kihűlt habcsókra rákanalazzuk a tejszínt, a gyümölcsökkel díszítjük, én csokit is olvasztottam rá, és egy kávéskanál mézen mandulát pirítottam.

P1170052

Az elkészítés bruttó ideje elég sok, a hosszú várakozás miatt, de amíg tényleg ténykedned kell a konyhában, az kb. 20 perc. A maradék másfél órában pedig be lehet gyúrni egy másik adag tésztát, lehet sminkelni, hisztizni, amiért nincs egy rongyod sem… de akár futhatsz is egyet. 😉

 

További kulisszatitkokért, kövess a facebookon.

Kommentek


Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be:

| Regisztráció


Mobil nézetre váltás Teljes nézetre váltás
Üdvözlünk a Cafeblogon! Belépés Regisztráció Tovább az NLCafé-ra!